Algemeen

De vraag die we de laatste maanden continu krijgen tijdens gesprekken met klanten. Ook in de BRICS sessies, waar we ook een topic geven over strategisch aankopen, wordt dit uitvoerig besproken.

Hoe kunnen we dit opvangen en oplossen?

Een magische oplossing hebben wij ook niet. Waar we altijd op hameren in dergelijke situaties is open kaart te spelen met jullie klanten en partners. Het is op deze momenten dat echte partnerships en wederzijds begrip naar boven komen.

Niemand draait uiteraard graag op voor stijgende prijzen die onhoudbaar worden als ze niet kunnen doorgerekend worden. Maak het bespreekbaar. Kijk desnoods naar toekomstige projecten om deze in het debat te gooien om compensaties mogelijk te maken. Op 1 project is er soms weinig marge, maar een beetje spreiding in de tijd soms dé oplossing zijn.

Hoe moeten we nu offertes maken met continu schommelende dagprijzen?

Dagelijks of wekelijks veranderen sommige prijzen. Ook leveranciers durven prijzen niet lang garanderen. Het eenvoudigste is om doorheen de ketting van gronstofleverancier tot eindklant afspraken te maken over een index of referentiekader die de prijsschommelingen kan opvangen.

Staal is recent een groot besproken thema. Sinds januari 2022 zien we de staalindex tot 30% stijgen. Deze betonstaalindex is eenvoudig raadpleegbaar via deze link. Deze index is ook wel gekend als de GRYMAFER index.

Als je een offerte maakt, vermeld er het actuele indexcijfer bij tijdens opmaak van uw offerte. Bij eventuele toezegging kijk je naar het verschil van de index op het moment van toezegging met de index vermeld op uw offerte. Zo vermijd je discussies over de basis van uw originele offerte.

Let op voor de explosie van de stijgende prijzen

We zien het in verschillende dossiers: Elke schakel in de ketting houdt rekening met mogelijke verdere prijsstijgingen en rekent dit risico in zijn/haar prijzen in. Maar als iedereen hetzelfde risico incalculeert, dan worden de prijzen kunstmatig opgevoerd zonder grondige reden.

Een voorbeeld:

Stel dat een fabrikant van tegels een prijsstijging doorvoert van 10% naar aanleiding van de stijgende productiekost door de hoge energiekosten. Zijn tegel van € 10/m2 wordt nu aan € 11/m2 verkocht.
De toonzaal die de tegels koopt houdt in zijn calculatie naar aannemers rekening met verdere prijsstijgingen en neemt nogmaals 10% in rekening voor verdere prijsstijgingen. De toonzaal houdt rekening met € 12,1 €/m2.

De algemene aannemer die een offerte vraagt aan de toonzaal, houdt in zijn calculatiedossier ook rekening met mogelijke prijsstijgingen en neemt ook 10% mogelijke indexering mee. De aannemer houdt dus rekening met een kostprijs van € 13,3/m2.

Conclusie: door het sentiment van prijsstijgingen en verwachtingen in de toekomst, wordt er op dit moment al 33% risicopremie in de uiteindelijke prijs naar de klant rekening gehouden. Het is dus belangrijk om te weten en te informeren naar wie al welk risico heeft ingecalculeerd om dit niet te laten exploderen.

Zit je met een vervelende situatie door de huidige marktsituatie? Je ziet moeilijk een uitweg? Neem gerust contact op, dan kijken we samen hoe we aan een oplossing kunnen werken.