Tips & Tricks

Hoe beheren en overzien jullie afgesproken omzetkortingen met leveranciers en onderaannemers?

Een vraag die ons dikwijls gesteld wordt als aankopers voor bouwbedrijven.

Hoe volgen wij dit op?

Vooral door zo weinig mogelijk omzetkortingen af te spreken. Welke projectleider of projectdirecteur heeft vandaag baat bij een korting op het einde van het jaar? Terwijl er vaak een budget-uitdaging speelt op hun project?

Als aankopers proberen wij met onderaannemers nettoprijzen af te spreken inclusief omzetkortingen, gebaseerd op geschatte en verwachte volumes om zo de beste condities af te spreken. Worden volumes niet gehaald zoals afgesproken, dan kan de leverancier ons hierop aanspreken en kan er rond de tafel gezeten worden over toekomstige prijszetting en verwachtingen langs beide kanten.

Als volumes en omzetten niet gehaald worden, kan er altijd rond de tafel gezeten worden om de toekomst te bespreken. Wie kijkt er nu liever naar het verleden om de korting te bespreken?

Stefaan Maes

Dit bespaart ons en onze klanten heel wat reken- en controlewerk bij het bepalen van de te ontvangen omzetkortingen. Die worden namelijk weinig spontaan uitbetaald door onze leveranciers. Door met nettoprijzen te werken ligt de bal in hun kamp. Zij houden hun verkoopcijfers een stuk beter en makkelijker bij dan dat wij onze aankoopdata inzichtelijk kunnen maken om die korting te berekenen.