Tips & Tricks

Niet letterlijk, maar wel figuurlijk.

De hel voor elke werf. Onderaannemer x gaat failliet tijdens de werken. Een hoop miserie, en het kost tijd en geld om het recht te trekken. Het wordt al helemaal een ramp als de aannemer via de WCO beschermd wordt door de curator. Verliezen en boeteclausules staan te hijgen in de nek…

Het is niet vanzelfsprekend om in te schatten of een aannemer binnen 6 of 12 maand in faling zou kunnen gaan, maar er zijn wel enkele trucs om in te schatten of een aannemer eerder een valabele partij is of niet:

Hebben ze schulden?

www.checkinhoudingsplicht.be
op basis van BTW nummer vind je snel de financiële status: achterstallige BTW en/of RSZ schulden. Dit zorgt voor inhoudingsplicht op uw facturen, maar kan ook een ernstig teken zijn dat de aannemer het financieel lastig heeft. Probeer te achterhalen waarom de aannemer BTW of RSZ schulden heeft. Het kan gaan om een eenmalige tegenslag, een te late betaling,…
De aannemer moet dit schriftelijk kunnen aantonen.

Bereken eens snel een ratio

Een jaarrekening raadplegen geeft enkel een foto van de aannemer bij afsluiten van het boekjaar. Het is dus niet makkelijk om een “actueel” gevoel te krijgen naar de financiële capaciteit van een aannemer. Met de Quick Ratio bereken je snel de liquiditeit van een onderneming. Is het resultaat = 1, dan kan het bedrijf net alle korte termijn schulden betalen en is er niets meer over. Hoe hoger de quick ratio, hoe beter een bedrijf gewapend is om schokken op te vangen.

Verdeel en beheers

Kijk naar de jaaromzet van onderaannemers, in verhouding met het lot dat je hebt uit te geven. Als je een lot van € 500k moet uitgeven, is een aannemer met een jaaromzet van € 1M misschien niet geschikt om het uit te voeren (naar capaciteit, organisatie, opvolging,…)

Hoe groot zijn de onderaannemers?

Door zicht te krijgen op aannemers, hun omzet, hun bedrijfsgrootte bouw je ook kennis op van de markt, die kan helpen om de juiste aannemers voor de juiste projecten aan te schrijven.
Het geeft je bijkomend ook sterk inzicht in uw positie als klant. Indien uw project minder dan 1% van de aannemer zijn omzet betekent, dan is uw project voor hen financieel minder belangrijk.

Check eens bij de boekhouding

De boekhouding heeft meestal toegang tot bedrijfsrapporten van Graydon, Company Web, Etc…die net iets meer inzicht geven in de financiële toestand van bedrijven, hun betaalgedrag en je kan ze vergelijken met sectorgenoten. Misschien interessant als je voor een belangrijk lot een onbekende/nieuwe aannemer dient aan te spreken.

De kracht van de community

Klinkt logisch, maar bekijk vooral recente projecten van de aannemer op basis van budgetgrootte, timing, type klant (en contactpersoon). Praat even met je collega aankopers/projectleiders bij andere aannemers om te luisteren naar hun ervaringen. Zij kunnen cruciale informatie meedelen over problemen of onkunde die bepalend kan zijn voor uw keuze. Eventueel kan je afspreken op locatie om een uitvoering te bekijken. Eens langs gaan bij de aannemer? Zeker leerrijk om te zien of het een modern en up to date bedrijf is, een gepensioneerd machinepark of een aannemer met enkel een postbus.
Omdat wij de kracht van een netwerk en community heel hoog inschatten, hebben we de Pure construct community opgericht. Join us!

Goeie afspraken, maken goede partners

Stel dat je toch in zee gaat met een aannemer waarvoor het project toch een “stretch” is, maar een gedegen en correct voorstel heeft gemaakt en uw vertrouwen heeft gewonnen, maak dan vooral goede afspraken. Hou geen informatie achter, verander niet plots de timings, etc…
Tracht de aannemer bij te staan om het project succesvol aan te vatten in plaats van hem op te jagen, en je hebt er misschien een toekomstige partner bij.

Conclusie

  1. Vooral eens kijken naar schulden en financiële buffer van de aannemer. Hier zijn voldoende tools en collega’s op de boekhouding die kunnen helpen.
  2. Praat eens met klanten en concullega’s van andere bedrijven. Dit is soms de meest waardevolle informatie. Maak je lid van de Pure Construct Community, daar vind je gelijkgestemden en kan je altijd vragen stellen.
  3. Ondersteun aannemers waarvoor een project uitdagend is voor hun huidige organisatie. Als aankoper kan je er mee voor zorgen dat die projecten meer kans op slagen hebben.

Gebruik jij zelf nog andere trucs om onderaannemers te screenen? Laat ons iets weten, en we nemen ze mee op in ons overzicht.